"Otto Sverdrup - Den største av dem alle"
Utstillingen er åpen i Steinkjer!

I perioden 27 April til 23 September 2007 vil utstillingen holde åpent i "Ramberg gården".
Ølvegata 18, 7715 Steinkjer.

 

109 ÅR SIDEN:

24.juni 1898 la ”FRAM” ut på sin andre ekspedisjon, - det som skulle bli Norges fremste forskningsprosjekt i polarområdene gjennom tidene.
 


Den største av dem alle…

Hvorfor er Otto Sverdrup så lite kjent i forhold til Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, til tross for at Sverdrup var nøkkelpersonen for Nansens suksess i polområdene. Formodentlig av to hovedgrunner. Sverdrup satte ikke noen lengst-nord-rekord eller erobring av polen. Ekspedisjonslederen Otto Sverdrup, som hadde mange gode egenskaper, var fullstendig uten sans og talent for egenreklame. Men i arbeid var han uslåelig. Han hadde et intelligent overblikk over situasjonen om bord. Presset ingen over grensen, og hvis det var påkrevet tok han utfordringen selv. Ansvar i alle avgjørelser var gjennomgangstonen i hans lederstil.

 

Otto Sverdrup :

Født 31.okt. 1854 på Hårstad gård. Var ferdig på skipperskolen i 1877, samme år som familien kjøpte storgården Trana. Dette var han svært glad for, siden det i Steinkjer var stor handelsvirksomhet med en blomstrende jektefart. Han seilte en tid på skonnerter under amerikansk flagg mellom østkysten av USA og Vestindia. Han ble valgt ut til Nansens Grønlandsferd i 1888 – 1889. Under denne ekspedisjonen utviklet det seg gjensidig respekt og vennskap mellom Sverdrup og Nansen. Ved bygging av Fram var Sverdrup skipsinspektør, og det var han som hadde ideen til hvordan Fram skulle rigges. Sverdrup var skipper og ekspedisjonsleder på ferden over polhavet. Sverdrup dro igjen av gårde med Fram til ukjent land nordvest av Grønland, og i 1898 – 1902 kartla han mer enn 300 000 kvadratkilometer land i nordområdene. Han dro til Cuba og startet sukkerplantasje. Senere tok han på seg ansvaret for flere redningsekspedisjoner i Polhavet.

Han høstet stor ros fra sitt mannskap.

Hjalmar Johansen hadde den største respekt for Sverdrup og gav ham følgende karakteristikk :

”- denne Mand der gikk om bord stille og rolig
– saa alt, talte lite, men udrettet desto mer”.

Steinkjer i festrus :

Otto Sverdrup har forårsaket de virkelig store høydepunktene av patriotisk begeistring og folkefest i Steinkjers historie – ja, kanskje de aller - aller største. Selv om hovedpersonen selv ikke syntes at dette var noe stas. Det var fest og begeistring i byen da Sverdrup, Kristiansen og Dietrichson kom hjem etter skiferden  over Grønland sammen med Nansen i 1889. Syv år senere var Steinkjer atter i feststemning. Anledningen var Otto Sverdrups hjemkomst etter ekspedisjonen over polhavet med ”FRAM”. Og nå tok det helt av. Byen var festpyntet, og folk gikk mann av huse for å hylle sin store helt. Gleden, stoltheten og patriotismen gjorde begivenheten til et varig minne for de mange tusen som var til stede.  I 1957 var byen nok en gang pyntet til stort festivitas. Byens 100-års jubileum med avduking av en flott statue av polarforskeren. Nå er vi kommet til 2007 og Steinkjer by skal igjen pyntes til fest og 150-års jubileum. Det blir mulig å oppleve og forstå det fantastiske arbeid og den innsats Sverdrup gjorde for Norge gjennom en stor utstilling i bilder, tekst og film.

- det er neppe noen annen mann som har brakt større heder med seg hjem til Steinkjer og Norge enn nettopp Otto Sverdrup.
 

 

NYTT LAND :

Otto Sverdrup oppdaget og kartla 300 000 kv.km.
i Nord-Canada under strabasiøse hundesledeferder. Landet ble proklamert til norsk besittelse.

  

Den store Sverdrup-utstillingen :

Skal gi oss en opplevelse og innføring i hva Otto Sverdrup har utrettet og betydd for vår verden. Vi skal prøve og forstå hva som drev han til å søke arbeid på et skip som skulle fryses inn i isen i et av verdens mest krevende og ugjestmilde områder. At 14 mann overlevde disse fire årene er vanskelig å begripe fra vårt moderne ståsted, 109 år senere. Han ledet også flere unnsetningsekspedisjoner over mange år som resulterte i berging av flere hundre menneskeliv.

- 30 forskere brukte 27 år på å bearbeide det vitenskapelige materialet. Ingen annen ekspedisjon kan vise til slike resultater.
 


 


"Ramberg gården". Ølvegata 18, 7715 STEINKJER


ÅPENT fra 20.april til 23. sept. 2007.

Tirsdag – Søndag fra 12:00 til 16:00.
Mandag - stengt.

Bestilling for arrangement/grupper utenom
åpningstid på tlf. 95220911 / 97114500
          www.maritimcharter.com

Inngangspriser pr. stk. :

Billettpris

kr. 40,00

Familiebillett (2 voksne
m/barn under 12 år)

kr. 90,00

Honnør, over 67 år

kr. 30,00

Grupper over 25 stk.

kr. 25,00

Barn, under 12 år

kr. 20,00

NB: Ingen betalingsterminal. Kun kontanter.

 

Vi Støtter Den Store Otto Sverdrup utstillingen på Steinkjer 20 april til 23 sept 2007.

Nord Trøndelag Fylke

Tilbake